sierpówkaNależąca do rodziny gołębi, sierpówka, często jest po prostu mylona z gołębiem. Nie ma w tym nic zaskakującego – sierpówka bowiem jest do popularnych gołębi bardzo podobna.

Występowanie

Sierpówka występuje w wielu rejonach Europy, oraz na innych kontynentach. Widywana jest w niektórych rejonach Azji, w północnej części Afryki i powszechnie w Europie, którą zasiedliła praktycznie w całości. Jest uznawana za gatunek ekspansywny. Wiele setek lat temu, była widywana tylko w Turcji, później zasiedlała kolejne rejony naszego kontynentu. W Polsce, po raz pierwszy zaobserwowano ją w 1943 roku w Lublinie. Później pojawiła się na Ukrainie, czy też na Wyspach Brytyjskich. Popularny ten gatunek występuje powszechnie również w naszym kraju. Można go spotkać zarówno na terenach miejskich jak i na wsiach. Charakterystyczne jest to, iż na północy Polski, gatunek występuje rzadziej. Potoczne nazywana jest synogarlicą turecką.

Wygląd

sierpowka2Długość ciała sierpówki, to około 30 cm. Długość skrzydła to niespełna 18 cm. Sierpówka wazy około 20 dekagramów. Ubarwienie jest dość charakterystyczne. Wierzch ciała, głowa, szyja i spód ciała ptaka jest w odcieniu żółtym. Charakterystyczną cechą tego gatunku jest to, iż na karku można zauważyć czarną obwolutę – obrożę.

Zamieszkiwanie

Sierpówka zamieszkuje przede wszystkim w miastach. Najczęściej można ją spotkać w koronach niewielkich drzew, przede wszystkim w miejscach gdzie rosną one co najmniej w ilości kilku sztuk. Zasiedla również parki, alejki parkowe, oazy drzew. Można ją również spotkać na terenach wiejskich. Na wsi również występuje przede wszystkim w miejscach, w których rosną drzewa. Buduje gniazda, które przypominają małą platformę, zawieszoną w koronach drzew. Gniazdo budowane jest z patyczków, drobnych elementów drewnianych, słomy, a nawet z kawałków drutu. Jako jeden niewielu ptaków decyduje się na zbudowanie gniazda w bliskim sąsiedztwie budynków zamieszkiwanych przez ludzi.

Pokarm

Sierpówka żywi się resztkami pokarmów ludzkich, oraz nasionami, ziarnem i innymi rzeczami pochodzenia roślinnego. Chętnie korzysta z pokarmu wysypywanego innym ptakom hodowlanym.

Lęgi

W ciągu roku do sześciu lęgów, choć normą są 3-4. Składa czyste, białe jaja, które wysiaduje około 2 tygodni, młode pozostają w gnieździe około 3 tygodni, później stopniowo wyfruwają z gniazda.

Sierpówka nie jest ptakiem migrującym, aczkolwiek znane są przypadki przesuwania się poszczególnych osobników na inne tereny. Nie ma to jednak charakteru migracji, a raczej jest chęcią znalezienia lepszych warunków do życia.