scierwnik-bialy1

scierwnik-bialy2

Ścierwnik biały, to ptak z rodziny jastrzębiowatych, a jednocześnie podrodziny sępów.

Występowanie

Występuje, w zależności od podgatunku, których można wyróżnić wiele, w róznych rejonach świata. Przede wszystkim występuje w południowej Europie, na znacznym terenie Azji, oraz w Afryce, szczególnie w jej północnej części. Na zachodzie Europy, jego populacja sięga takich miejsc, jak Wyspy Zielonego Przylądka oraz Wyspy Kanaryjskie.

Występuje przede wszystkim na terenach górskich – nie jest ptakiem, który unika siedzib ludzkich.

Swoje gniazda ścierwnik biały, zakłada przede wszystkim w występach skalnych, w miejscach nad urwiskami i różnego rodzaju szczelinach skał. Jako jeden z niewielu ptaków, zakłada swoje gniazda w egipskich piramidach.

Wygląd
Ścierwnik biały, to ptak duży . Długość ciała tego ptaka, to około 70 cm, rozpiętość skrzydeł, to nawet 1,80 m. Dorosłe osobniki – zarówno samice jak i samce, posiadają upierzenie koloru brudnobiałego. Charakterystycznymi cechami są: ciemny dziób i żółte nogi.

Pożywienie
Ścierwnik biały jest ptakiem, kwalifikowanym jako padlinożerca. Żywi się padliną i odchodami zwierząt. Ciekawostką jest, iż potrafi rozbijać strusie jaja o twardej skorupce, rzucając w nie kamieniami.

Lęgi
Ścierwnik wyprowadza wyłącznie jeden lęg w roku. Samica w marcu lub maju składa 1-2 jaja. Jaja wysiadywane są przez niespełna 45 dni, po wykluciu się, małe, pozostają w gnieździe nawet przez 3 miesiące.

W Polsce ścierwnik biały jest objęty całkowitą ochroną gatunkową.