orzel-stepowy1

Orzeł stepowy to gatunek drapieżnego ptaka z rodziny jastrzębiowatych.

Występowanie
Orzeł stepowy, jak sama nazwa wskazuje, zamieszkuje przede wszystkim stepy Europy i Azji. Występuje między innymi w dalekiej Mongolii. Jest ptakiem wędrownym – zimuje między innymi w Indiach, ale także w dalekiej Afryce.
Orzeł stepowy jest ptakiem, który praktycznie w Polsce nie występuje, zdarza się jednak, że osobniki tego gatunku pojawiają się w naszym kraju, przelatując na miejsca zimowania czy też z powrotem.
Gniazduje na ziemi, rzadziej, choć również to się zdarza, gniazduje na drzewach.

Wygląd
Długość ciała, to około 75 cm, rozpiętość skrzydeł to około 190 m. Upierzenie zarówno samca jak i samicy jest ciemnobrązowe, z delikatnym połyskiem o odcieniu fioletowym. Samice są wyrazicie większe od samców. Ciekawostką jest fakt, iż bardzo łatwo można pomylić orła stepowego z orłem przednim, występującym między innymi w Polsce.

Pożywienie
Orzeł stepowy jest drapieżnikiem, który przede wszystkim poluje na ssaki i gryzonie. Jest tak zwanym drapieżnikiem niskiego lotu. Co interesujące – nie jest agresywny w stosunku do ludzi, dlatego bywa wykorzystywany do pokazów sokolniczych

Lęgi
Samica orła stepowego wyprowadza jeden lęg w roku. Znosi od jednego do trzech jaj, które wysiaduje przez mniej więcej 39-45 dni. Pisklęta pozostają w gnieździe przez około 50 dni, przez ten czas karmione są zarówno przez samicę jak i przez samca. Po tym czasie opuszczają swoje gniazdo, jednak do 70 dnia od narodzenia, rodzice karmią młode i pomagają im.

W Polsce ten gatunek ptaka jest objęty całkowa ochroną gatunkową.