orzechowka-ptak
orzechowka-2
orzechowka-3

Orzechówka zwyczajna, to ptak pochodzący z rodziny krukowatych, wyróżniający się dość charakterystycznym upierzeniem.

Występowanie

Orzechówka występuje w wielu miejscach naszego globu. Można tutaj wyróżnić między innymi występowanie na terenie znacznej części Europy. Można tu wyróżnić choćby występowanie w rejonie północno wschodnim, w takich miejscach jak Półwysep Skandynawski, ale również w takich krajach jak Włochy czy też Grecja. Orzechówka widywana jest także w Azji – jest dość popularna choćby na Syberii.

W Polsce, ptak uznawany jest za gatunek średnio liczny. Występuje między innymi w dużych kompleksach leśnych Pojezierza Mazurskiego, czy też Podlasia. Niewielkie ilości gniazd orzechówki znajdą się także na Lubelszczyźnie.

Orzechówka występuje w gęstych i rozległych lasach. Swoje gniazda zakłada w lasach świerkowych, w świerkach, najczęściej w rozwidleniu gałęzi. Gniazdo zawsze jest zamaskowane – niedostrzegalne z poziomu wzroku człowieka. Gniazdo posiada charakterystyczną budowę. Jest dość wysokie, grube. Celem jest ochrona przed mrozem i wpływem warunków atmosferycznych. To istotne, miedzy innymi dlatego, iż w okresie zimowym orzechówki nierzadko wychowują pisklęta.

Wygląd

Ptak ten wielkością przypomina gołębia o nieco większej głowie. Obie płcie są ubarwione praktycznie identycznie – orzechówki wyróżniają się wyglądem przypominającym szpaka. Na sporej części ciała orzechówki, upierzenie zawiera szereg małych plamek koloru białego o kształcie kropelek.

Pożywienie

Orzechówka żywi się praktycznie wszystkim, jednak głównym jej pokarmem są nasiona sosny syberyjskiej. Oczywiście nie wszędzie ona rośnie – w miejscach, gdzie nie występuje, orzechówka między innymi zjada orzechy, żołędzie, nasiona. Sięga również po pokarm mięsny, zjadając drobne owady, larwy, bezkręgowce.

Lęgi

Orzechówka składa 2 – 4 jaj. Ciekawostką jest termin – składa je w marcu, bez względu na to, czy jest to jeszcze czas zimy, czy już wczesnej wiosny. Wysiaduje je około 20 dni. Pisklęta rozwijają się, bez względu na pogodę, nierzadko dzieje się to jeszcze w czasie mrozu. Potomstwo przez około 25 dni pozostaje w gnieździe, jednak po upływie tego czasu kontakty z rodzicami nie są zrywane. Przez kolejne kilka tygodni, rodzicie dokarmiają swoje ptaki. Dopiero po tym czasie młode zaczynają samodzielne życie.

Na terenie naszego kraju,. Orzechówka jest ptakiem objętym ścisłą ochroną gatunkową.