myszolow-wlochaty3

myszolow-wlochaty1

Myszołów włochaty to gatunek dużego ptaka, należącego do działu drapieżników. Jest to ptak z rodziny jastrzębiowatych.

Występowanie
Myszołów włochaty zamieszkuje chłodne tereny Europy i Azji. Żyje między innymi w Europie Północnej. W strefach umiarkowanych pojawia się przede wszystkim w trakcie ciężkich zim, które przeczekuje w cieplejszych miejscach. Poza strefą umiarkowaną praktycznie nie występuje.

W Polsce myszołów włochaty praktycznie nie występuje. Zdarzają się osobniki, które zimują w naszym kraju, wiele również przelatuje przez nasz kraj.

Pojawia się w miejscach, w których żeruje również myszołów zwyczajny.

Wygląd
Myszołowów włochaty, to ptak, którego ubarwienie jest dość zmienne. Nie występuje jednakowe upierzenie u wszystkich ptaków, pewne cechy są jednak wspólne. Upierzenie górnej części ciała, to różnie rozmieszczone plamy brunatne, brązowe, jasne, Różne są również proporcje ilości tych kolorów. Różnice pomiędzy wyglądem samca i samicy są spore – występują różnego rodzaju upierzenia boków, oraz zauważalne różnice w upierzeniu innych części ciała.

Pożywienie
Myszołów włochaty jest ptakiem, który praktycznie wyłącznie odżywia się gryzoniami. Poluje na nie, wypatrując je z powietrza, lub po prostu na ziemi. Chętnie poluje na lemingi, myszy, nornice i inne tego typu zwierzęta. Gdy nie ma pokarmu, zdarza się, że poluje na ptactwo domowe, najczęściej jednak zdrowe osobniki potrafią taki atak odeprzeć, wypatruje, więc osobników chorych.

Lęgi
Samica wyprowadza jeden lęg w roku, składając z końcem maja 2-7 jaj. Wysiadywanie trwa około 30 dni. W wysiadywaniu bierze udział i samica i samiec, aczkolwiek samica ma w tym dominującą rolę. Młode, po wykluciu się, siedzą w gnieździe przez około 40 dni, później je opuszczają, jednak przez około 30 dni, pozostają pod opieką rodziców, którzy je nadal dokarmiają.

Na terenie naszego kraju, gatunek ten jest objęty ścisłą ochroną gatunkową.