mazurek1Mazurek jest ptakiem, którego nazwa, wielu osobom po prostu bardzo niewiele lub zwyczajnie nic nie mówi. Niewiele osób ma pojęcie, że to po prostu odmiana znanego w całym kraju, a i w dalszej części świata, wróbla. Mazurek, azywany jest także mazurkiem polnym lub właśnie wróblem polnym.

Występowanie

Mazurek jest ptakiem, który zasiedlił praktyczne całą Europę i znaczną część Azji. Jak to jest w przypadku tak małych, delikatnych ptaków, nie występuje na terenach, charakteryzujących się niskimi zimowymi temperaturami, dlatego próżno szukać go na północy Europy – nie jest jej stałym mieszkańcem. Na północy Europy występuje tylko latem, w okresie lęgów Sztucznie został przeniesiony do Australii i Nowej Zelandii, gdzie populacja rozwija się bardzo poprawnie. Populacja wróbla mazurka jest bardzo liczna – również w innych krajach jak i w Polsce.

W Polsce, zasiedla przede wszystkim tereny miejskie, a w nich alejki parkowe, zadrzewienia, parki, sady, ogrody. Bardzo często są to miejsca położone w nieznacznej odległości od siedzib ludzkich, lub tuż przy nich. Gniazduje przede wszystkim w szczelinach budynków i podobnych miejscach. Bardzo często także korzysta z budek lęgowych pozostawianych w miejscach zadrzewionych, ale nie w środku lasów.

Pożywienie

mazurek3Mazurek odżywia się zarówno produktami pochodzenia zwierzęcego, jak i produktami pochodzenia roślinnego. Jeśli chodzi o produkty pochodzenia zwierzęcego, niezmiernie chętnie zjada drobne owady, pędraki, robaki i inne podobne stworzenia. Z pokarmów roślinnych wybiera najchętniej nasiona zbóż, traw, oraz różne fragmenty roślin.

Lęgi

Samica wyprowadza 2 lęgi w roku. Składa jaja po raz pierwszy, w pierwszej części wiosny, najczęściej w kwietniu, drugi raz w końcu czerwca. Za każdym razem jest to liczba 4-6 jaj. Wysiadywanie trwa 14 dni . Po około 16 dniach pisklęta są gotowe do latania i opuszczają swoje gniazdo.

Warto wiedzieć, że ten powszechnie występujący ptak, jest objęty ścisłą ochroną gatunkową, niszczenie gniazd jest wiec surowo zabronione. Warto o tym wiedzieć, miedzy innymi dlatego, że gniazda często ulokowane są na nieczynnych budowach, w rzadko odwiedzanych domkach letniskowych i podobnych miejscach.