kurhannik2

kurhannik3

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kurhannik to duży ptak drapieżny pochodzący z rodziny jastrzębiowatych.

Występowanie
Kurhannik występuje przede wszystkim na stepach zlokalizowanych w Europie, Azji Mniejszej, oraz na stepach północnej Afryki. W Polsce nie występuje, jednak zdarzały się przypadki obserwowania go. Zanotowano 48 przypadków pojawienia się ptaka w Polsce. Kurhannik to ptak osiadły, jednak te, które zamieszkują północne części świata, wędrują, również przelatując przez nasz kraj.

Swoje gniazda zakłada na skalnej półce, niekiedy decyduje się na założenie gniazda w gałęziach dużego krzewu lub po prostu na drzewie.

Wygląd
Kurhannik jest ptakiem dużym. Długość ciała to około 60 cm, rozpiętość skrzydeł przekracza 135 cm. Ptak waży około 1,5 kg .

Samice tego gatunku są znacznie większe od samców. Nie występują między nimi różnice w upierzeniu. Głowa i szyja tego ptaka najczęściej jest koloru jasnorudego, grzbiet w kolorze ciemnobrunatnym, kontrastuje z jasnym upierzeniem dołu ciała ptaka. Dziób samicy i samca jest ciemny, nogi żółte. Niekiedy upierzenie jest nakrapiane, nierzadko przypomina upierzenie myszołowa.

Pożywienie
Kurhannik jest ptakiem, który zjada pokarm pochodzenia zwierzęcego. Najczęstszym pożywieniem są drobne bezkręgowce, larwy. Bardzo często również zjada niewielkie gryzonie.

Lęgi
Samica kurhannika, składa jeden lęg w roku, znosząc 2-5 jaj. Wysiadywane są przez samice przez około 28 dni. Młode, dokarmiane zarówno przez samice jak i samca, opuszczają swoje gniazdo po około 42 dniach.

Na terenie Polski ptak praktycznie nie występuje, mimo tego jest objęty jest ścisłą ochroną gatunkową.