kowalik1

kowalik2

kowalik3

Kowalik to gatunek niewielkiego ptaka należącego do gatunku kowalików.

Występowanie
Zamieszkuje wiele lasów na terenie Europy. Nie można go spotkać w Skandynawii, Irlandii czy Szkocji. Występuje również na terenie Azji – podobnie jak w przypadku Europy, nie pojawia się w bardzo zimnych jej rejonach, W zamian za to, rejon występowania kowalika, sięga daleko na południe, do granicy rejonów tropikalnych.

W zależności od miejsca występowania, można wymienić szereg podgatunków tego ptaka. Podział jest sporny, jednak z całą pewnością można wyróżnić trzy podgatunki.

Kowalik jest ptakiem, który występuje również w Polsce. Kwalifikowany jest jako średnio liczny ptak lęgowy.

Pojawia się w wielu różnych miejscach naszego kraju. Można go spotkać w parkach, dużych zadrzewieniach, starych alejkach drzew. Preferuje także luźne lasy mieszane i liściaste. Unika lasów bardzo gęstych.

Swoje gniazda zakłada głównie w starych gniazdach dzięciołów, rzadziej w budkach lęgowych. Nigdy nie wykłuwa własnych dziupli, a te, które przejmuje, poprawia, między innymi zmniejszając otwór wlotowy, dzięki czemu drapieżniki mają utrudniony do niego dostęp.

Wygląd
Kowalik to ptak dość niewielki. Długość ciała to około 14 cm, rozpiętość skrzydeł jest nieco większa – sięga około 28 cm. Ptak posiada krępą budowę ciała, krótki ogon i mocny dziób, nieco podobny do dzioba dzięcioła.

Zarówno samiec jak i samica są podobnych rozmiarów, jednak upierzenie nie jest do końca identyczne. Zarówno samiec, jak i samica, mają rdzawy spód ciała i ciemne boki z wiśniową poświatą. Samica jednak ma upierzenie nieco bledsze od samca. Dziób samicy i samca jest szarobrązowy, nogi koloru żółtobrązowego.

Pożywienie
Zjada różnego rodzaju gatunki owadów, oraz ich larwy. Zimą zjada również pokarm pochodzenia roślinnego – głównie nasiona i drobne, miękkie owoce. Posiada dość charakterystyczną i niezbyt częstą zdolność chowania pokarmu na później. Nasiona wbija w powierzchnie kory drewna i wyciąga w razie konieczności – trudniejszego zaopatrzenia w pożywienie. W trakcie sezonu lęgowego, zjada również motyle.

Lęgi
Samica wyprowadza tylko jeden lęg w roku. Składa 5-8 jaj, wysiaduje je przez około 16 dni. Są wysiadywane przez samicę. Po wykluciu się młodych, pozostają one w gnieździe jeszcze przez około 24 dni. Przez ten czas dokarmiane są przez oboje rodziców.

Ptak ten jest objęty w naszym kraju, całkowitą ochroną gatunkową.