kaniuk1

kaniuk2

kaniuk3

Kaniuk zwyczajny to gatunek ptaka, który wywodzi się z rodziny jastrzębiowatych. W zależności od podgatunku, zamieszkuje różne rejony świata.

Występowanie

Kaniuk zwyczajny to ptak występujący w takich miejscach jak półwysep Iberyjski. Pojawia się również w różnych rejonach Afryki, w północno – zachodniej Arabii. Bardzo rzadko pojawia się w Europie Zachodniej. W Polsce nie występuje – widziany był tylko jeden raz.

Biorąc pod uwagę biotop, występuje przede wszystkim na otwartych terenach, z pojedynczymi drzewami. Swoje gniazda zakłada na drzewach różnego gatunku – zawsze jednak są to gniazda starannie ukryte.

Żywi się przede wszystkim pokarmem pochodzenia zwierzęcego. Przeważają drobne gryzonie, oraz duże owady.

Wygląd

Kaniuk jest ptakiem, którego długość ciała, to około 33 cm. Rozpiętość skrzydeł to około 80 cm. Waga ptaka to 230 g.

Obie płcie są ubarwione praktycznie identycznie. Upierzenie jest charakterystyczne – jasnoszary wierzch ciała, biały spód i czarne skrzydła. Ciekawym elementem są czerwone oczy i kontrastująca z nimi czarna brew.

Lęgi

Samica kaniuka, wyprowadza jeden lęg w roku. W niewielkim odstępie czasowym, kaniuk składa 3-5 jaj, które są wysiadywane około 25 dni. Po tym czasie następuje wyklucie, a małe pozostają w gnieździe przez kolejne 35 – 40 dni. Po wylocie z gniazda, nie wracają do niego, jak to się zdarza w przypadku niektórych gatunków ptaków.

Brak tego ptaka na terenie Polski, powoduje, iż został on objęty ścisłą ochroną gatunkową.