Home » Dzwoniec

Dzwoniec

dzwoniec1

Dzwoniec, to ptak, który występuje w Polsce dość często. Jest ptakiem z rodziny łuszczaków i charakteryzuje się niewielkimi rozmiarami. Z wyglądu podobny jest do znanych wszystkim wróbli, czy też sikorek, choć oczywiście upierzenia ma inne.

Występowanie

Dzwoniec występuje praktycznie na terenie całej Polski, w Europie, Azji i Afryce Północnej i innych miejscach. Z reguły jest ptakiem osiadłym, jednak te ptaki, które przebywają na północy Europy i innych zimnych rejonach, często odlatują na zimę w cieplejsze rejony. Wyloty rozpoczynają się późną jesienią, przyloty zaczynają się rzecz jasna wczesną wiosną.

Nie można go spotkać wewnątrz lasów. Jak swój dom wykorzystuje zadrzewienia śródpolne, brzegi lasów. Chętnie zamieszkuje również na drzewach rosnących na alejkach parkowych, w parkach i innych miejscach, które nie są oddalone od siedzib ludzkich. Gniazdo zakłada przeważnie na świerku, choć nie jest to zasada generalna. Bardzo często decyduje się na założenie gniazda dość wysoko – od 1,5 do 4,5 metra nad ziemią. Gniazdo jest zawsze świetnie zabezpieczone i osłonięte od niebezpieczeństw i wzroku ludzkiego, dostrzeżenie go z powierzchni ziemi jest praktycznie niemożliwe.

Wygląd

Ptak wielkości dorosłego wróbla, różniący się jednak od niego upierzeniem. Upierzenie u góry ciała ptaka jest oliwkowo – zielone, u dołu zielono – żółte. Na głowie widoczne szare boki. Nie ma większych różnic pomiędzy samcem a samicą.

Pożywienie

Dzwońce żywią się produktami pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Jeśli chodzi o zwierzęta, z reguły znajdują drobne robaki, niewielkie owady oraz mszyce. Zdarza się, że zjadają larwy motyli. W przypadku roślin najczęściej decydują się na zjadanie części roślin, a najchętniej decydują się na nasiona. Zimą dzwońce zjadają miedzy innymi owoce dzikiej róży, głogu i wszelkie inne, które pozostały na drzewach czy też krzewach.

Lęgi

Samica dzwońca wyprowadza 2 lęgi. W każdym przypadku składa od 4 do 5 jaj, które wysiaduje przez około 2 tygodnie. Kolejne dwa tygodnie małe dzwońce przebywają w gnieździe. Po tym czasie gniazdo opuszczają na stałe.

Dzwońce, pomimo dość częstego występowania, podlegają w naszym kraju ścisłej ochronie gatunkowej.

Dodaj komentarz