dzieciol-duzy1

dzieciol-duzy3

dzieciol-duzy2

Dzięcioł duży, to gatunek ptaka z rodziny dzięciołów. Kwalifikowany jest jako ptak średni.

Występowanie
Występuje zarówno w Europie jak i w Azji – przede wszystkim w środkowych i północnych częściach tych kontynentów. Poza nimi występuje również w Afryce, jednak tutaj występowanie jest ograniczone wyłącznie do północnych jej brzegów.

Oczywiście występuje również w Polsce. Można go dostrzec w lasach liściastych iglastych i mieszanych. Nie ma rejonu Polski, w którym populacja dzięcioła byłaby mniejsza, aczkolwiek różnice w ilości i podgatunkach istnieją – na przykład na Mazurach pojawiają się bowiem ptaki z północy Europy. Zaznaczyć tu trzeba – dzięcioł jest ptakiem osiadłym, jednak niektóre podgatunki są po części wędrowne – stąd zimowa obecność w naszym kraju innych podgatunków dzięcioła.

Swoje gniazdo dzięcioł wykuwa w drzewie, najczęściej wykorzystując drzewa słabe. Bardzo rzadko decyduje się na wykłuwanie gniazda w zdrowych, twardych drzewach.

Wygląd
Dzięcioł jest ptakiem o wielkości zbliżonej do wymiarów drozda. Długość ciała to około 23 cm, rozpiętość skrzydeł jest większa – sięga 48 cm. Ptak wyróżnia się ciekawym upierzeniem. Kuper, ogon, skrzydła i część głowy ma koloru czarnego, dół ciała ptaka jest biały. Na dolnej części brzucha, wyróżnia się bardzo wyraźna jaskrawoczerwona pręga. Podobną na tylnej części głowy posiada samiec, nie posiada jej natomiast samica.

Pożywienie
W okresie wiosenno – letnim, głównym pożywieniem dzięcioła, jest pokarm pochodzenia zwierzęcego. Zjada on wydłubywane z pnia drzewa larwy, owady, gąsienice. W okresie zimowym, często również zjada nasiona roślin.

Dzięcioł jest ptakiem, który również chętnie sięga po padlinę. Ciekawostką natomiast jest to, że dość chętnie decyduje się na zjadanie mszyc. Znane są również przypadki picia przez dzięcioła soków wypływających z drzewa. Często sam nakłuwa drzewo, by doprowadzić do tego efektu.

Lęgi
Dzięcioł wyprowadza tylko jeden lęg w roku, samica składa 5-7 jaj. Wysiadywane są przez około 12 dni. W wysiadywaniu bierze udział zarówno samiec jak i samica. Młode po wykluciu, przebywają w gnieździe nawet 25 dni. Młode dokarmiane są przez rodziców w trakcie tego pobytu w gnieździe, ale również jakiś czas po tym okresie.

Dzięcioł duży, jest objęty w naszym kraju całkowitą ochroną gatunkową.