wrona siwaWrona siwa, to podgatunek wrony, powszechnie występujący w Polsce. Jest dość duża, czarna, występująca zarówno w miastach jak i na wsiach. Jest ptakiem nie do pomylenia z innymi poza jednym. Niekiedy mylona jest z krukiem, jednak to rzadkie przypadki.

Wymiary

Długość ciała wrony, to około 50 cm. Długość skrzydła około 35 centymetrów. Wrona jest ptakiem stosunkowo ciężkim – waży około kilograma.

Upierzenie

Upierzenie wrony ma ubarwienie szare, reszta to pióra czarne. Nie ma różnic pomiędzy wyglądem samca i samicy wrony.

Występowanie

wrona siwa 2Wrona występuje w okolicach lasów, chętnie również zajmuje zadrzewienia śródpolne. Wewnątrz lasów jest bardzo rzadko spotykana. W okresie polęgowym spotykana jest na polach, na śmietniskach i oczywiście w miastach. Nie jest ptakiem, który boi się obecności człowieka, niekiedy osiedla się blisko siedzib ludzkich.

Swoje gniazda buduje z patyków, oblepia je później błotem i gliną. Najczęściej buduje gniazdo na pojedynczych drzewach, niekoniecznie o bardzo dużej wielkości. W Polsce występuje powszechnie, często występuje również na teren całej Europy i w części Azji. Widywana na Syberii, w Egipcie, w Azji Mniejszej. Jest ptakiem częściowo wędrownym – w okresie wędrówek liczniejsza. Przeloty odbywają się wczesną wiosną i późną jesienią.

Pokarm

Wrona jest ptakiem, który jest wszystkożerny. Żywi się pokarmem zwierzęcym i roślinnym. Jeśli chodzi o pokarm zwierzęcy, wrona zjada drobne ssaki, jaja ptaków jak i pisklęta. Z uwagi na to, że potrafi zabijać i zjadać pisklęta kur, uważana jest za szkodnika. Potrafi także niszczyć lęgi ptaków łownych. Z innych pokarmów żywi się między innymi odpadkami i częściami roślin.

Lęgi

Wrona siwa wyprowadza jeden lęg w roku. Znosi jaja w połowie kwietnia i wysiaduje około 21 dni. Po wykluciu się, młode dość długo pozostają w gniazdach – opuszczają je po około 35 dniach. W okresie polęgowym, wrony można spotkać w niewielkich stadkach – często w towarzystwie innych ptaków. Szczególnie często widoczna jest w towarzystwie gawronów i kawek, aczkolwiek najczęściej trzyma się na uboczu.