Home » Wróbel

Wróbel

wrobel zwyczajnyPopularny w Polsce wróbel, to ptak z rodziny wikłaczy czyli podrodziny wróbli. Spotykany praktycznie wszędzie, zna go każdy z nas.

Wygląd

Wróbel to ptak o długości ciała około 17 centymetrów. Długość skrzydła – około 8,5 centymetra. Wróbel jest dość lekki – waży około 30 gram.

Upierzenie

Powszechnie uważa się, że wróble są po prostu w całości szare. Jest w tym źdźbło prawdy, ponieważ większość piór wróbla rzeczywiście ma taki kolor, jednak nie wszystkie. U samca kark jest koloru kasztanowatego, na przedniej stronie szyi można zauważyć delikatnie zarysowany czarny krawat. Charakterystyczne jest również to, że policzki i spód ciała wróbla są po prostu białe. Można także zauważyć białawy prążek na skrzydłach. Kolory zmieniają się jesienią – wtedy wszystkie pióra rzeczywiście uzyskują odcień szarości, nie jest to jednak szarość jednolita.

Samica wróbla jest podobna do samca, aczkolwiek różni się od niego pewnymi szczegółami. Upierzenie samicy, z wierzchu jest szarobrunatne, od spodu jest jaśniejsze – brudnoszare.

Występowanie wróbli

wrobel2Wróble upodobały sobie bliskie sąsiedztwo siedzib ludzkich – można je spotkać w miastach róznych wielkości, można również na terenach wiejskich. W miastach zamieszkuje w szczelinach budynków, ale może budować swoje gniazda w takich miejscach jak kokony niewielkich drzew, krzaki i krzewy.

Gniazdo wróbla przypomina dość dużą kulistą budowlę. Do budowy gniazda wróbel używa takich rzeczy jak pierze, słoma, papier, szmaty, czy też suche trawy. Z reguły gniazdo jest bardzo solidnej konstrukcji – można wręcz podziwiać to, w jaki sposób zaplatane są jego misternie zamocowane elementy.

Analizując temat występowania wróbli, nieco szerzej, można stwierdzić, że wróbel występuje na obszarze Europy, oraz na terenie Azji. Nie jest spotykany w Chinach i na Syberii. Oprócz tego rejonu, wróbel występuje w Afryce, a sztucznie został wyprowadzony do Australii, Nowej Zelandii i do Ameryki. Bez wątpienia więc można śmiało powiedzieć, że występuje na znacznym obszarze świata. W Polsce określany jest jako ptak występujący powszechnie i gromadnie – można go spotkać praktycznie na terenie całego kraju.

Lęgi

Wróbel wyprowadza 2 – 4 lęgi w roku. Lęgi są bardzo rozciągnięte w czasie – występują od kwietnia do sierpnia. Samica wysiaduje jajka przez około 2 tygodnie. Młode, po wykluciu się, jeszcze przez 3 tygodnie pozostają w gnieździe.

Odżywianie

wrobel3Wróbel żywi się przede wszystkim nasionami roślin, aczkolwiek nierzadko również owadami. Z uwagi na stadne występowanie i żywienie elementami roślin, może powodować zniszczenia w sadach i w uprawach rolniczych. Nie są one duże, ale zauważalne.

Warto wiedzieć, że potoczna nazwa wróbel, obejmuje szereg ptaków. Można wyróżnić między innymi takie podgatunki jak wróbel południowy, pręgowany, towarzyski, samotny, pustynny, skalny, oraz kilka innych. Różnią się od siebie między innymi upierzeniem, niekiedy wielkością i oczywiście miejscami występowania.

Dodaj komentarz