trznadelTrznadel to ptak z rodziny ziarnojadów, która jest rodziną trznadlowatych.

Występowanie

Ptak ten jest kwalifikowany jak ptak częściowo wędrowny, ale również częściowo osiadły. Występuje przede wszystkim w Europie, ale w jej południowych częściach, z uwagi na wysokie temperatury tam panujące, występuje rzadziej lub wcale. Można go spotkać również na Syberii. W Polsce jest ptakiem, który określany jest jako średnio liczny. W niektórych rejonach naszego kraju, jest ptakiem występującym bardzo licznie. Warto wspomnieć jeszcze o tym, że jest to ptak podlegający ochronie – trzeba o tym pamiętać.

Wymiary

Długość ciała około 19 cm, długość skrzydła około 9,5 cm . Trznadel jest ptakiem o wyjątkowo niewielkiej wadze. Ciężar ciała to około 30 gram.

Wygląd

trznadel-2Upierzenie godowe, to czas, w którym samiec ma żółtą głowę i spod ciała, na głowie szarobrunatne smużki. Na piersi można zauważyć przepaskę z drobnych kresek koloru kasztanowego. Kuper ptaka oraz pokrywy ogonowe są również kasztanowate. Inaczej wygląda samica.

Samica jest mniej żółta, jej ubarwienie jest oliwkowo – brązowe.

Po okresie godowym, trznadel zyskuje jasne brzegi piór na skrzydłach. Żółtawa wcześniej główka traci swój odcień – staje się on praktycznie niewidoczny.

Zamieszkiwanie

Trznadel zamieszkuje tereny otwarte oraz okolice zadrzewień występujących w niewielkiej ilości. Nie jest spotykany na terenach śródmiejskich, nie jest również spotykany w parkach. Gniazdo zakłada najczęściej na ziemi. Zawsze jest one osłonięte – z reguły pod kępą krzaków, czy też wysoką trawą. Niekiedy, jeśli warunków do założenia gniazda nie ma, trznadel zakłada gniazdo na gałęziach krzewów. Gniazdo buduje przede wszystkim z łodyżek zielonych traw, fragmentów mchu, siana, słomy i podobnych rzeczy.

Lęgi

Ptak wyprowadza w roku aż 2,3, lęgi, pierwszy odbywa się w początku kwietnia. Samica znosi 2-5 jaj i wysiaduje je maksymalnie przez 2 tygodnie. Po wykluciu się, również przez 2 tygodnie pisklęta przebywają w gnieździe, później zaczyna się stopniowo nauka fruwania.

Trznadel jest ptakiem który w okresie polęgowym występuje w stadach. W niektórych częściach roku, szczególnie zimą, stada ptaków sięgają nawet kilkuset osobników.

Trznadel jest ptakiem, który odżywia się zarówno owadami, jak i roślinami. Szczególnie jesienią i zimą, gdy owadów nie ma zbyt wiele,. Trznadel wybiera jako pokarm nasiona traw oraz nasiona zbóż.

Podgatunki. Trznadel jest ogólna nazwa ptaka, jednak można ten gatunek podzielić na rózne podgatunki. Wyróżnia się takie podgatunki jak

  • trznadel białogłowy
  • trznadel brązowo głowy
  • trznadel czubaty
  • trznadel czarnogłowy
  • trznadel kasztanowaty
  • trznadel łąkowy
  • trznadel mądrogłowy
  • trznadel popielaty
  • trznadel szarogłowy
  • trznadel złotawy

oraz kilka innych. Niektóre rodzaje tych ptaków, są jednak popularnymi nazwami znanych podgatunków. Trznadel sinogłowy okazuje się być szarogłowym, a rudy, kasztanowatym.