Home » Szczygieł

Szczygieł

szczygiel1

szczygiel2

szczygiel3

Szczygieł to gatunek dość niewielkiego ptaka, pochodzącego z rodziny łuszczaków.

Występowanie
Szczygieł występuje praktycznie w całej Europie, jednak z wyłączeniem jej północnych rejonów, w Azji Mniejszej, w niektórych rejonach Afryki – przede wszystkim w jej północnej części. Szczygieł jest ptakiem po części wędrownym, po części osiadłym – wszystko zależne jest od tego, w jakim rejonie świata szczygieł bytuje. Osobniki z zimniejszych rejonów, odlatują na zimę, osobniki z rejonów cieplejszych, pozostają na miejscu.

Szczygieł, to ptak, który występuje oczywiście i w Polsce. W naszym kraju jest uznawany jako gatunek średnio liczny – występuje przede wszystkim w rejonach nizinnych.

Swoje gniazda, szczygieł buduje na ostatnim odcinku długich gałęzi. Gniazdo jest misternie uwite z gałązek, mchu, siana, kawałków roślin i podobnych elementów. Zawsze jest doskonale ukryte przed niepowołanym wzrokiem i zabezpieczone przed odkryciem przez drapieżniki.

Wygląd
Szczygieł jest ptakiem o długości ciała nie przekraczającej 12 cm . Skrzydła, w pełnej rozpiętości, mają rozpiętość ponad 20 cm. Szczygieł jest ptakiem o bardzo ciekawym ubarwieniu. Żółto – czarne skrzydła, jasny spód ciała ptaka i kontrastująca z nim czarno – ruda głowa, czynią, ze szczygła, ptaka, którego nie można pomylić z innym.

Jest ptakiem mało płochliwym – pojawia się w pobliżu siedzib ludzkich.

Pożywienie
Szczygieł odżywia się przede wszystkim nasionami chwastów, ale również pokarmem pochodzenia zwierzęcego. Chętnie zjada drobne owady, meszki, mszyce, larwy. Pokarm przeważnie zjada prosto z rośliny. Z uwagi na drobne różnice w długości dzioba, samiec często decyduje się na wyjadanie pokarmu z trudniej dostępnych miejsc, samica natomiast zadowala się pokarmem łatwiej dostępnym.

Lęgi
Samica szczygła wyprowadza nawet 3 lęgi w roku. Pierwszy z początkiem wiosny. Samica składa w każdym lęgu do 6 jaj. Wysiaduje je przez niecałe dwa tygodnie. Pisklęta po kolejnych dwóch tygodniach przebywania w gnieździe, stają się zdolne do latania i wylatują z gniazda.

Szczygieł objęty jest w naszym kraju ścisłą ochroną gatunkową.

Dodaj komentarz