sikora-sosnowka1

sikora-sosnowka2

sikora-sosnowka3

Sikorka sosnówka, to gatunek dość niewielkiego ptaka z gatunku sikor.

Występowanie
Sikorka sosnówka występuje praktycznie w całej Europie. Pojawia się także w zalesionych częściach Azji, a również w niektórych częściach Afryki, głównie w jej północnych rejonach. Ptak jest w zasadzie ptakiem osiadłym, jednak sikorki przebywające w zimniejszych rejonach świata, nierzadko zimą przelatują bardziej na południe, w cieplejsze miejsca.

Sikorka sosnówka występuje oczywiście także w Polsce. W górach pojawia się w rejonach do wysokości 1500 m.n.p.m. Bardzo dużo sikorek występuje także na Pomorzu. Charakterystyczne jest to, że w innych rejonach Polski praktycznie nie występują.

Jest ptakiem, który swoje gniazda zakłada w pniach drzew, nierzadko wykorzystuje opuszczone gniazda innych ptaków. W przypadku dużej konkurencji o miejsca, decyduje się na założenie gniazda na ziemi – buduje niewielkie norki, wykorzystując niekiedy również norki po myszach.

Wygląd
Sikorka sosnówka jest jedną z charakterystycznych sikor, chociaż próżno u niej szukać żółtawego zabarwienia piór. Podobna do sikorki bogatki, niewielka, o upierzeniu koloru szaroczarnego, przechodzącego w ciemny. Obie płcie są ubarwione identyczne. Charakterystyczną cechą jest białe upierzenie z boków głowy sikorki.

Pożywienie
Pożywienie sikorki sosnówki to pokarm pochodzenia zwierzęcego. Bardzo często zjada takie pożywienie jak owady, larwy, gąsienice, meszki i inne podobne zwierzęta. W okresie zimowym, zjada również nasiona świerkowe. Najtrudniejszy czas w zdobywaniu pożywienia, to czas zimy – tutaj sikorka sosnówka nierzadko decyduje się na korzystanie z pokarmu wystawionego w karmnikach. Posiada zdolność gromadzenia zapasów pożywienia na zimę.

Lęgi
Wyprowadza jedne lub dwa lęgi w roku. Składa 5-10 jaj, które wysiaduje sama przez 14 dni. Młode po wykluciu, przebywają w gnieździe przez około 20 dni. Po tym czasie wylatują, jednak nie do końca opuszczają rodziców – zdarza się, że koczują wraz z nimi pomiędzy gałęziami drzew.

Ptak ten objęty jest w Polsce całkowitą ochroną gatunkową.