rudzik1

rudzik2

rudzik3

Rudzik to gatunek niewielkiego ptaka z rodziny muchołówkowatych. Wcześniej zaliczany do gatunku drozdów.

Występowanie
Rudzik zamieszkuje praktycznie całą Europę, znaczną część Azji Mniejszej i część Syberii. W Algierii można wyróżnić izolowaną populację lęgową. Rudzik nie pojawia się w częściach Europy, które charakteryzują się dość niesprzyjającymi warunkami atmosferycznymi, z tego powodu nie występuje choćby na północy Skandynawii.

Rudzik jest ptakiem wędrownym – osobniki przemieszczają się w okresie jesiennym, w południowe, cieplejsze części świata.

Ptak oczywiście występuje również w naszym kraju. Ciekawostką jest fakt pozostawiania części ptaków na terenach lęgowych. W naszym kraju, w okresie zimowym, pojawiają się także parki z południowych rejonów Skandynawii.

Swoje gniazda rudzik najczęściej zakłada na ziemi, w wyjątkowych okolicznościach wyżej. Może również korzystać z budek lęgowych. Zakładając gniazdo, starannie je ukrywa. Samo gniazdo skonstruowane jest z gnijących liści, mchu, korzonków i sierści.

Wygląd
Rudzik jest ptakiem o dość charakterystycznym wyglądzie. Wymiary ptaka są stosunkowo niewielkie – długość ciała to około 14 cm, rozpiętość skrzydeł, to 22 cm.

Rudzik jest ptakiem dość niewielkim, ptakiem, ze stosunkowo cienkim i długim ogonem. Pomiędzy samcem i samicą, nie ma specjalnych różnic w ubarwieniu. Spód ciała ptaka jest dość blady, górna część nieco ciemniejsza. Najbardziej charakterystycznym elementem, jest pomarańczowa pierś ptaka. Z czasem jednak kolor traci na wyrazistości.

Pożywienie
Rudzik jest ptakiem, który przede wszystkim odżywia się pokarmem pochodzenia zwierzęcego. Niezmiernie chętnie zjada owady i larwy owadów, nierzadko również bezkręgowce z dżdżownicami i ślimakami włącznie. W okresie jesiennym, dietę wzbogaca o pokarm pochodzenia roślinnego. Niekiedy korzysta również z pokarmu wystawionego w karmnikach.

Lęgi
Samica wyprowadza dwa lęgi w roku, pierwszy na początku kwietnia, drugi w czerwcu. W przypadku, gdy któryś z lęgów zostanie utracony, zdarza się, że w lipcu lub sierpniu samica wyprowadza lęg kolejny.

Na terenie Polski rudzik ten jest objęty ochroną gatunkową. W innych rejonach świata nie zawsze tak jest.