Home » Remiz

Remiz

remiz-1

remiz-2

remiz-3

Remiz zwyczajny to gatunek ptaka wędrownego, z gatunku remizów.

Występowanie
Zamieszkuje Europę – głównie część zachodnią i środkową, występuje także w Azji. W Azji występuje przede wszystkim w środkowej jej części, łącznie z Chinami. Jest ptakiem wędrownym – w zależności od miejsca bytowania, zimuje w innych miejscach, zawsze rzecz jasna jednak kierując się na południe. Wcześniej kwalifikowany był w gatunku sikor, obecnie jest to osobny gatunek remizów.

Na kilka zdań zasługuje gniazdo tych ptaków. Jest na tyle nietypowe, iż można powiedzieć, że wyróżnia się spośród innych gniazd innych ptaków. Remizy budują gniazda wiszące. Są to gniazda w kształcie łezki, lub kropli wody. Zawsze jest to gniazdo z bocznym wyjściem. Zawieszone jest nad wodą – niekiedy nawet 10 metrów nad jej powierzchnią.

Wygląd
Jest to niewielki ptak, który swoim upierzeniem przypomina wąsatkę. Wyróżnia się jasnym upierzeniem i czarnymi otoczkami w okolicach oczu. Zarówno samiec i samica mogą pochwalić się podobnym upierzeniem.

Pożywienie
Remiz odżywia się przede wszystkim pokarmami pochodzenia zwierzęcego – zjada drobne owady oraz pająki. Jesienią jednak swoje zainteresowania kieruje ku pokarmom roślinnym, zjadając choćby nasiona trzcin.

Lęgi
Samica remiza wyprowadza 1-2 lęgi w roku. Składa od 1 do 10 jaj, wysiaduje je przez 14 dni. Co ciekawe – jajo wysiaduje albo samica, albo samiec – nigdy nie wysiadują jajek na zmianę.

Młode przebywają w gnieździe przez około 20 dni, później opuszczają je, jednak mogą przez kolejne 3 tygodnie do niego powracać – na przykład na nocleg.

W Polsce ptak objęty jest ścisłą ochroną gatunkową.

Dodaj komentarz