pleszka1

pleszka2

pleszka3

Pleszka zwyczajna, to gatunek niewielkiego ptaka z rodziny muchołówkowatych.

Występowanie
Pleszka zwyczajna zamieszkuje praktyczne całą Europę, środkową część Azji oraz Bliski Wschód. Pleszka zwyczajna jest ptakiem wędrownym – wędruje na znaczne odległości. Zimuje oczywiście w cieplejszych rejonach świata, głownie w Afryce oraz na Półwyspie Arabskim.

Pleszka zwyczajna wstępuje oczywiście także w naszym kraju. Jest uznawana jako dość nieliczny ptak, występujący przede wszystkim na nizinach.

Swoje gniazda buduje przede wszystkim w dziuplach, chętnie korzysta również z wystawionych budek lęgowych. Nierzadko na miejsce bytowania wybiera opuszczone budynki, szczególnie te stojące w zacisznym miejscu w lesie, czy też w jego okolicy. W przypadku, gdy nie znajdzie takich miejsc, bytuje choćby w połamanych gałęziach.

Wygląd
Długość ciała to około 15 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi około 24 centymetrów. Jasny dół ciała, przechodzący w rudy. Skrzydła i góra ciała szara. W zależności od podgatunku, upierzenie na głowie równa się upierzeniu ciała, lub jest w części czarne.

Pożywienie
Pleszka to ptak, który odżywia się przede wszystkim owadami. Swoje pożywienie może chwytać w locie, bardzo często również wydłubuje pożywienie z zalęgających liści, lub po prostu z ziemi. Często również zjada owady, wydłubując je z pni drzew. Ciekawostką jest fakt, iż w ciągu 8 godzin, ptak zjada o wiele więcej owadów niż sam waży. Przeprowadzono badania, w trakcie których podawano im mniej pokarmu – ptaki ginęły z głodu.

Lęgi
Samica wyprowadza kilka lęgów w roku. Zawsze składa 6-7 jaj. Zdarza się, że wysiaduje również jaja podrzucone przez kukułkę.

Wysiadywanie jaj trwa mniej więcej dwa tygodnie. Młode przez około 15 dni dokarmiane są przez samicę i samca. Później, jeszcze przez dwa tygodnie przebywając poza gniazdem, ale na terytorium rodziców są przez nie dokarmiane. Po tym czasie małe stają się samodzielne.

Ptak jest objęty w naszym kraju całkowitą ochroną gatunkową.