orzelek-wlochaty1

Orzełek, znany również pod nazwą orzełek włochaty, to ptak, który pochodzi z rodziny jastrzębiowatych.

Występowanie
Występowanie orzełka włochatego, to południowe i centralne rejony Europy i Azji. Można znaleźć go zarówno w takich krajach jak Hiszpania, jak i takich krajach jak północna Mongolia.

Jeśli chodzi o Polskę, ptak kwalifikowany jest jako skrajnie nieliczny. Jest ptakiem, którego liczebność nie przekracza 10 par – Polska jest północnym krańcem granic jego występowania. Spotyka się go w Bieszczadach, na Lubelszczyźnie i podobnych miejscach. Jest ptakiem wędrownym, dlatego niekiedy można go zauważyć w Polsce, jednak są to ptaki w trakcie przelotów.

Swoje gniazda zakłada przede wszystkim na wysokich drzewach, głownie liściastych. Wyjątkowo decyduje się na ulokowanie gniazda na skalnych półkach – najczęściej dzieje się to w sytuacji, gdy nie ma w okolicy odpowiednich drzew.

Wygląd
Orzełek to jedne z najmniejszych orłów. Długość ciała nie przekracza 50 cm, a rozpiętość skrzydeł jest mniejsza niż 120 cm. Upierzenie występuje, w dwóch rodzajach. Jasna z jasnobrązowym wierzchem ciała, oraz ciemna, z wierzchem ciemnobrązowym, oraz bardzo ciemnym spodem. Upierzenie samica i samca jest takie same, pod warunkiem, że należą do grupy o tym samym ubarwieniu. Samica zawsze jest większa od samca. Młode mogą być wynikiem krzyżowania się gatunków ze sobą, jednak zawsze przejmują upierzenie jednego z rodziców, nigdy nie jest to upierzenie mieszane.

Pożywienie
Jest drapieżnikiem, który zdobywa pokarm na różne sposoby – polując na ptaki i zwierzęta leśne, najczęściej wypatruje je, siedząc na gałęzi i w odpowiednim momencie poluje. W przypadku polowania na terenach otwartych, najczęściej wypatruje swoje ofiary z powietrza i atakuje je, spadając na nie z góry. Zjada ssaki, ptaki, gryzonie, niekiedy niewielkie zwierzęta gospodarskie.

Lęgi
Samica orzełka wyprowadza jeden lęg w roku, składając 2 jaja. Wysiadywaniem jaj zajmuje się zarówno samiec jak i samica, a wysiadywanie trwa 37 dni. Po tym czasie młode, pozostają w gnieździe przez 53 dni. W wysiadywaniu i wychowaniu młodych, uczestniczą i samiec i samica, jednak najczęściej główna rola, to rola samicy – rola samca ogranicza się do donoszenia pokarmu.

Orzełek jest gatunkiem podlegającym ochronie gatunkowej.