orzel-krzykliwy2

orzel-krzykliwy1

Orzeł krzykliwy, to jeden z bardziej popularnych podgatunków orłów.

Występowanie
Orzeł krzykliwy występuje przede wszystkim na terenie Europy, szczególnie jej środkowo – wschodniej części. Występuje również w niektórych rejonach Azji – na przykład w takich krajach jak Turcja, Iran Armenia i na znacznym obszarze Rosji. Jest to ptak wędrowny – zimuje w centralnej części Afryki.

Orzeł krzykliwy występuje również w naszym kraju. Populacja jest dość liczna, a występowanie koncentruje się w rejonie południowym, na Mazurach i na wschodzie Polski, choć nie oznacza to jednak, że w innych rejonach kraju nie notuje się występowania tego gatunku. Wspomnieć tu należy, że często jest mylony z innym gatunkiem – orłem grubodziobym – nie ma w tym nic zaskakującego – orzeł grubodzioby jest bowiem dość podobny do orła krzykliwego.

Wygląd
Orzeł krzykliwy to ptak mniejszy od orła przedniego, jednak mimo wszystko kwalifikowany jest jako ptak duży – większy na przykład od myszołowa. Rozpiętość skrzydeł orła krzykliwego, to około 160 cm, a długość ciała to niespełna 65 cm. Upierzenie orła krzykliwego jest zależne od wielu czynników, zawsze jednak dominującymi kolorami są kolory brązowe – od ciemnobrązowego, do jasnobrązowego. Jasny odcień upierzenia głowy orła krzykliwego, to jedyna istotna różnica, pozwalająca odróżnić go od orła grubodziobego. Szpony i nasada dzioba, dla odmiany są koloru jaskrawo żółtego.

Pożywienie
Orzeł krzykliwy przede wszystkim odżywia się pokarmem pochodzenia zwierzęcego. Zjada przede wszystkim gryzonie – wszelkiego rodzaju myszy, nornice, ale również inne drobne ssaki. Dość często sięga również po gady – polując na żaby czy jaszczurki. Uzupełnieniem diety, są owady oraz chrząszcze. Na swoje ofiary poluje – jak wspominałem wcześniej – w locie, jednak nie tylko – zdarza się, że pieszo przeczesuje teren i w ten sposób wyszukuje pożywienie.

Lęgi
Samica orła krzykliwego wyprowadza zawsze jeden lęg w roku, składając 2 jaja. Zawsze przeżywa tylko jedno – silniejsze młode. Młode, wraz z rodzicami odlatuje na zimowisko, jednak – jak wykazały badania – powroty są już niezależne – młode powraca niekonieczne do tego samego miejsca i rozpoczyna swoje życie.

W Polsce ptak objęty jest całkowitą ochroną gatunkową.