Orłosęp1

Orłosęp2

Orłosęp brodaty to gatunek dużego ptaka z rodziny jastrzębiowatych.

Występowanie

Orłosęp brodaty występuje na znaczny obszarze kontynentu europejskiego, nie ma go przede wszystkim w rejonach Skandynawii – powodem są oczywiście niesprzyjające warunki atmosferyczne, występuje również w Azji w części Półwyspu Arabskiego oraz w Afryce. Oczywiście nie są to te same ptaki – w zależności od rejonu występowania, wyróżnia się kilka podgatunków orłosępów brodatych.

Ptak jest typowym padlinożercą – swoje gniazda zakłada wyłącznie w występach skalnych, na skalnych półkach, lub niekiedy w jaskiniach. Gniazdo tego ptaka może mieć nawet około 2 metrów średnicy i metr wysokości.

Wygląd

Orłosępy brodate, to ptaki, których wielkość kwalifikuje je wśród ptaków dość dużych. Wystarczy powiedzieć, że długość ciała tego ptaka, to około 100 cm, a rozpiętość skrzydeł nierzadko przekracza 2,5 metra.

Samice ptaka są nieco większe od samców, jednak upierzenie mają praktycznie jednakowe. Zarówno samice i samce tego ptaka, mają jasny nalot wokół oczu, rdzawy odcień piór na ciele i ciemne skrzydła. To charakterystyczne cechy orłosępów. Dość charakterystyczna jest także sylwetka ptaka – mniej symetryczna od sylwetek innych ptaków.

Pożywienie

Orłosępy są padlinożercami. Zjadają martwe zwierzęta – przede wszystkim duże ssaki, jednak oczywiście nie tylko. Ciekawostką jest fakt, iż orłosępy starają się przy pozyskiwaniu pożywienia, rozbijać kości zwierząt czy skorupy żółwi, zrzucając je z dużej wysokości na skały.

Lęgi

Orłosęp w ciągu roku wyprowadza tylko jeden lęg. Składa 1-2 jaj, jednak standardem praktycznie jest to, iż przeżywa tylko jedno pisklę. Jaja wysiadywane są bardzo długo, bo prawie 60 dni. Po tym czasie następuje wyklucie, a po kolejnych 120 dniach, ptaki opuszczają swoje gniazdo.