modraszkaModraszka jest ptakiem, którego nazwa niewielu osobom cokolwiek mówi. Spojrzenie na ptaka, pozwala jednak szybko zakwalifikować ją do sikorek, ponieważ jest do nich bardzo podobna. Tak jest w rzeczywistości – modraszka jest to rodzaj sikorki.

Występowanie

Modraszka występuje w całej Europie, jedynie z wyłączeniem jej północnej, o wiele zimniejszej części. Można ja także spotkać w wielu rejonach Azji. Jest gatunkiem występującym powszechnie. W Polsce określana jest jako ptak występujący bardzo licznie.

Na swoje miejsce bytowania, wybiera lasy zajmowane przez dzięcioła, ponieważ bardzo często w opuszczonych gniazdach dzięciołów zakłada swoje gniazda.

Występuje bardzo licznie, bardzo często w grupach, młode, które odlatują z gniazd, bardzo często pozostają w obrębie grupy, do której należą również ich rodzice i wspólnie szukają pożywienia.

Wygląd

modraszka2Modraszka jest ptakiem dość podobnym do sikorki, w wielu szczegółach jednak, upierzenie się różni. Tak jak to jest w przypadku praktycznie wszystkich sikorek, w upierzeniu modraszki przeważa kolor żółty. Na głowie i na górnej części ciała modraszki widoczne jest niebieskawe upierzenie. Młode wyglądają inaczej, z czasem jednak ich wygląd się zmienia. Nie ma specjalnych różnych pomiędzy upierzeniem samca i samicy.

Pożywienie

Modraszka żywi się bezkręgowcami, drobnymi owadami, robakami i niewielkimi pająkami. Chętnie również sięga po komary, mszyce. Niezmiernie chętnie korzysta również z pokarmu roślinnego jadając kawałki roślin, nasiona traw i innych roślin, oraz inne roślinne elementy. Z przyjemnością korzysta również z karmników, zjadając pokarm dla ptaków i delektuje się wręcz słonina i tłustym mięsem. Zbiera pokarm zarówno na ziemi, jak i w gałęziach drzew i innych częściach roślin. Wygrzebywanie spod kory drzew i z innych miejsc, larw szkodliwych dla drzewa, sprawia, że uznawana jest jako bardzo pomocna w naturalnej walce ze szkodnikami wielu drzew. Niekiedy człowiek dobrowolnie zachęca modraszki do osiedlenia się w lesie czy w sadzie, stawiając dla nich budki lęgowe.

Lęgi

Modraszka wyprowadza jeden lęg w roku, jednak składa bardzo dużą ilość jaj. Z reguły jest ich około 12, często nawet 16. Jajka są wysiadywane przez samice przez około 14 dni. Po wykluciu się, młode pozostają w gnieździe przez około 2 tygodnie, później je opuszczają, jednak modraszka przez około 2 tygodnie, jeszcze czasami dostarcza im pokarm.