śmieszkaŚmieszka jest gatunkiem z rodziny mewowatych. Ptak ten buduje swoje gniazda, albo na zbiornikach wodnych, na pływających kożuchach roślin, albo przy brzegu – tu wybiera piaszczyste brzegi, lub też zakamarki trzciny. Widywana jest w Polsce dość często, aczkolwiek nie można mówić o stadnym jej występowaniu lub też o bardzo wysokiej popularności tego gatunku.

Występowanie

Śmieszka występuje praktycznie w całej Europie oraz w Azji. Jest ptakiem wędrownym, zimuje w cieplejszych krajach w zachodniej i południowej Europie oraz w Azji. Niekiedy widywana jest w północnych częściach Afryki. Ciekawostką jest fakt, iż niekiedy zimuje na Bałtyku i mniejszych rzekach. Warto zapamiętać, że w Polsce śmieszka jest ptakiem chronionym. Nie można tych ptaków zabijać, nie można również niszczyć jej gniazd.

Wygląd

smieszka2Śmieszka jest ptakiem, którego nie można określić jako duży. Waga i wymiary kwalifikują go raczej w grupie ptaków średnich. Długość ciała śmieszki sięga 38-40 cm. Skrzydła, w pełnej rozpiętości mierzą około 32 cm. Ptak nie jest ciężki – waga jego ciała rzadko przekracza 35 g. Zarówno samiec i samica śmieszki są ubarwione jednakowo – nie ma pomiędzy nimi różnic.

Ubarwienie

W szacie godowej, śmieszki mają brązowo czarne szyje, biały spód ciała, oraz ogon. Charakterystyczne popielate skrzydła, kontrastują z czarnym ogonem. W szacie spoczynkowej występuje jedna różnica – głowa jest biała, z szarymi plamkami w okolicy pokryw usznych. Innym wyglądem charakteryzują się młode.

Młode mają brązowawy odcień ciała, na końcu ogona posiadają szeroką czarną pręgę. Wygląd dorosłego ptaka osiągają najpóźniej w 3 roku życia.

Zamieszkiwanie

Śmieszka występuje na wodach śródlądowych, spotykana jednak jest również w okolicach mórz. Jej pożywienie to przede wszystkim pokarm zwierzęcy – wszelkie wodne bezkręgowce, oraz drobne kręgowce występujące na lądzie. Charakterystyczne jest to, że występuje stadnie – śmieszki gnieżdżą się w dużych kolonach, których wielkość nierzadko przekracza kilka tysięcy ptaków. Jak wspomniałem, swoje gniazda buduje, na roślinności unoszącej się na wodzie, lub w ustronnych okolicach brzegów wód.

Lęgi

Śmieszki wyprowadzają jeden lęg w roku. W pierwszej połowie maja znoszą 2,3 jaja, które wysiadują następnie przez około 25 dni. Potomstwem opiekują się oboje rodziców. Pisklęta przebywają w gnieździe dość długo – około 5 tygodni. Dopiero po tym czasie zyskują stopniowo możliwość sprawnego latania. Wcześniej oddalają się od gniazda na chwilę, i przede wszystkim wtedy, gdy grozi im jakieś niebezpieczeństwo.

Często mylona z mewą, co jest oczywiście wytłumaczalne, jest ptakiem, którego można spotkać w wielu miejscach Polski. Warto nie mylić tych gatunków i posiłkując się miedzy innymi danymi o wyglądzie tych ptaków, umieć rozpoznać chronioną i oryginalną śmieszkę, pamiętając, że ochrona jakiej podlega, powoduje iż nie można jej w żaden sposób niepokoić.