kruk

kruk3

kruk2

Kruk zwyczajny to ptak z rodziny krukowatych, występujący przede wszystkim na półkuli północnej. Jest gatunkiem bardzo popularnym i często spotykanym. W zależności od miejsca występowania, można podzielić go na 10 podgatunków.

Wygląd

Kruk to ptak wielkości jastrzębia, często dużo większy od wrony i gawrona, które często są mylone z krukami. Rozmiarami dorównuje myszołowowi. Powodem pomyłek i uznawania kruka za wronę lub gawrona, jest charakterystyczne dla tych ptaków czarne upierzenie Często uznawany jest jako ptak bardzo inteligentny.

Występowanie

Jak wspomniałem, kruk występuje na terenie całej półkuli północnej. Pierwotnie występował tylko na terenie gęstych lasów, jednak zmiany zachodzące w gatunku, spowodowały, iż na dzień dzisiejszy występuje o wiele bliżej siedzib ludzkich. Obecnie zakłada swoje gniazda na obrzeżach lasów, w parkach, w pobliżu siedzib ludzkich i innych podobnych miejscach. Kruki, które występują w miejscach oddalonych od siedzib ludzkich, mogą zbliżać się do nich – na przykład szukając pokarmu.
Populacja kruka rozrasta się od wielu lat. Należy dodać – to miedzy innymi wynik działalności człowieka, który chroniąc gatunek na określonych terenach, przyczyniał się do zwiększania jego populacji.

Gniazda kruka można spotkać przede wszystkim na wierzchołkach drzew iglastych. Bardzo rzadko zakłada swoje gniazda na drzewach liściastych. W Polsce dość często wybiera na miejsce zakładania gniazd, słupy instalacji elektrycznej. To swego rodzaju ciekawostka – takich zachowań, w przypadku wielu ptaków się nie spotyka.

Gniazdo jest dość masywne – grube gałęzie przeplatane są mchem i innymi materiałami, których celem jest wyścielenie miejsca. Co ciekawe – kruki często korzystają z opuszczonych i zniszczonych gniazd swoich poprzedników. Często nadbudowują je, zmieniają. Kilkakrotnie zmienione gniazdo, często osiąga nawet metr wysokości i znaczną wagę.

Lęgi

Pod koniec lutego i w marcu, kruk składa 5-6 jaj. Tak wczesne wysiadywanie jaj jest nie bez przyczyny – ptaki bardzo często żywią się padliną. Jaja wysiadywane są około 22 dni. Samica wysiaduje je, nie wstając z gniazda – dokarmia ją samiec. Po wykluciu się małych, rodzice karmią je razem. Młode około 4-6 tygodni pozostają w gnieździe – po tym czasie następuje powolna nauka latania i wylot.

Pożywienie

Kruki są wszystkożerne, jednak najczęściej żywią się pokarmami mięsnymi. Bardzo często zjadają padlinę – różnego rodzaju martwe zwierzęta. Co ciekawe – kruk nie żeruje w powietrzu czy też na drzewach – najczęściej żeruje na ziemi. Jako jeden z niewielu ptaków, w pozyskiwaniu pożywienia, operuje nie tylko dziobem, pozyskuje je między innymi dzięki używaniu pazurów i łap.

W Polsce, pomimo dość częstego występowania, kruk objęty jest ścisłą ochroną gatunkową.