Home » Kawka

Kawka

kawka1Kawka zwyczajna jest znanym powszechnie ptakiem, którego w naszym kraju można spotkać stosunkowo łatwo, bez względu na region Polski czy też stopień zaludnienia danego rejonu. Pochodzi z rodziny krukowatych i jest spokrewniona z innymi kawkami.

Występowanie

Kawka w naszym kraju występuje średnio licznie, niekiedy nawet bardzo licznie. Jest ptakiem wędrownym, dlatego analiza populacji może być trudna – zimą przylatują do Polski ptaki z północy Europy. Zamieszkuje oprócz Europy, również różne rejony Azji, Mongolii, a poza tym, jest widywana w Algierii i niektórych rejonach Afryki. W naszym kraju ptak ten bardzo często występuje w miastach, aczkolwiek na terenach wiejskich występuje bardzo licznie. W mieście gniazduje dość wysoko, przede wszystkim w koronach drzew, ale nie tylko. Bardzo często kawki wybierają na miejsce bytowania, wybierają stare budynki, wieże kościelne, kominy i inne podobne budowle. Między innymi z powodu kawek, warto kominy budowanego i nieczynnego jeszcze domu, warto zabezpieczać siatkami. Należy pamiętać o tym, że kawka jest gatunkiem chronionym – nie wolno niszczyć już założonych gniazd, a tym bardziej ptaków.

Pożywienie

kawka2Kawka żywi się produktami pochodzenia zwierzęcego – zjada pędraki, gryzonie, drobne bezkręgowce czy też różnego rodzaju owady. Często również – szczególnie w miastach – korzysta często z odpadków wyrzucanych przez człowieka, spotykana jest również na śmietniskach i w miejscach, w których wyrzucane jest pożywienie. Osiedla się również w pobliżu budynków, w których przebywa wiele osób i jest szansa na zdobycie pożywienia. Przykładem są tutaj szpitale, czy tez duże hotele W miastach dość często jest dokarmiana przez ludzi, dlatego nie pogardza takimi rzeczami jak chleb, czy resztki bułek.

Wylęg

Kawka wyprowadza jeden lęg w roku, wcześniej składając około 5 jaj. Najczęściej rzecz dzieje się w maju, lub na początku czerwca, a konkretny termin zależny jest od pogody. Jajka wysiadywane są przez około 19-20 dni. Po wykluciu, pisklęta przebywają w gnieździe jeszcze przez około 30 dni, po tym czasie, bardzo często jednak zdarza się, że pomimo życia samodzielnego, na noc wracają do gniazda.

W Polsce, pomimo dość licznego występowania, kawka jest objęta ścisłą ochroną gatunkową.

Dodaj komentarz