kania_ruda1

kania_ruda2

Rokita 2013

Kania ruda, to ptak z rodziny jastrzębiowatych – bliski krewniak kani czarnej.

Występowanie

Kania ruda występuje na znacznym obszarze Europy, w Azji Środkowej, w niektórych rejonach Afryki, a również w takich miejscach, jak Wyspy Kanaryjskie. Populacje zamieszkujące południowe, ciepłe rejony, są ptakami osiadłymi. Te które występują w klimacie umiarkowanym, są ptakami wędrownymi – przylatują w marcu i kwietniu, odlatują nawet w listopadzie.

Kania ruda jest ptakiem, który występuje również w naszym kraju. W Polsce jest uznawana za gatunek nieliczny – statystyki mówią o występowaniu około 600 par tego gatunku. Nie występuje na wschodzie kraju, występuje przede wszystkim na zachodzie Polski oraz na północy. W Polsce jest ptakiem wędrownym, aczkolwiek zauważono, że pojedyncze osobniki próbują zimować w naszym kraju – najczęściej decydują się na to te osobniki, które swoje gniazda mają w rejonach, w których występuje dużo pokarmu – na przykład zamieszkujące przy śmietniskach.

Swoje gniazda, kania zakłada przede wszystkim na skrajach lasów. Gniazdo zawsze umieszczone jest dość wysoko. Jego charakterystyczna budowa, to gruba gałąź, otoczona mniejszymi elementami. Jako wyściółka pojawia się trawa, siano, ale również wytwory ludzkie takie jak gazety.

Wygląd

Ptak o bardzo charakterystycznej sylwetce. Obie płcie ubarwione są praktycznie identycznie. Charakteryzuje je pstrokate upierzenie, o rudym, a niekiedy wręcz rdzawym odcieniu. Podobnie jak w przypadku kani czarnej, charakterystyczną cechą kani rudej, jest żółty dziób i żółte nogi. Ptak jest nieco większy od myszołowa – rozpiętość skrzydeł kani żółtej, sięga 155 cm.

Kania ruda jest ptakiem agresywnym, z tego powodu w okolicach jej gniazd, nie notuje się występowania innych ptaków szponiastych.

Pożywienie

Kania ruda, żywi się drobnymi bezkręgowcami. Zjada krety, gryzonie, jaszczurki ale również dżdżownice. Czasami decyduje się również na spożywanie padliny, aczkolwiek częściej wybiera pokarm żywy. Niekiedy decyduje się na chwytanie żywych ofiar w czasie lotu. Nierzadko atakuje gniazda ptaków z rodziny krukowatych. Poluje, wypatrując ofiar z gałęzi drzew, jednak zdarza się również inaczej – poluje chodząc po ziemi.

Niekiedy zdobywa pożywienie w takich rejonach jak śmietniska i inne rejony zajmowane przez człowieka.

Lęgi

Kania ruda wyprowadza jeden lęg rocznie. Samica skalda 2-4 jaj, które wysiaduje przez 30 dni. Wysiaduje je sama – samiec w tym czasie donosi jej pokarm. Po 30 dniach następuje wyklucie młodych. Pozostają one w gnieździe jeszcze przez 50 dni. Na początku – przez pierwsze dwa tygodnie, karmi je wyłącznie samica, później karmi je również samiec. Starsze młode same potrafią już rozdrabniać pokarm.

Z uwagi na zmniejszającą się liczebność populacji, kania ruda jest objęta bardzo ścisłą ochroną gatunkową – w okolicach jej gniazd wytyczane są strefy ochronne – niekiedy sięgające 500 m.