kania_czarna1

kania_czarna2

kania-czarna3

Kania czarna to ptak, z rodziny jastrzębiowatych.

Występowanie

Kania czarna, to wędrowny ptak, który występuje na bardzo dużym obszarze Europy. Oprócz Europy, występuje także w Azji. Rzecz jasna również w naszym kraju.

Liczebność tego ptaka w Polsce, ocenia się w niewielkiej liczbie niespełna 1000 par. Występuje przede wszystkim w rejonie pojezierzy – zarówno w Wielkopolsce, na Pomorzu Zachodnim, jak i na Mazurach, spotykany jest również na Śląsku. W innych regionach naszego kraju widywane są tylko pojedyncze pary tego gatunku.

Kania czarna, to ptak, który żyje w rejonach cieków wodnych, jezior, innych akwenów. Swoje gniazda zakłada na gałęziach drzew. Samo gniazdo również składa się z gałęzi, jako wyściółka, pojawia się trawa, mech, ale również wytwory człowieka, takie jak gazety. Gniazdo jest zawsze dobrze ukryte, aczkolwiek ze względu na swoją wielkość, często można je zauważyć.

Wygląd ptaka

Kania czarna wielkością dorównuje myszołowowi, więc jest uznawana za ptaka dość dużego. Nie ma w tym nic zaskakującego, biorąc pod uwagę choćby rozpiętość skrzydeł, sięgającą niekiedy 155 cm .

Obie płcie charakteryzują się praktycznie jednakowym ubarwieniem. Upierzenie jest ciemnobrunatne, do tego stopnia, iż dla wielu obserwujących ptaka z daleka, sprawia wrażenie czarnego. Głowa ptaka jest nieco jaśniejsza od barwy piór na ciele, lekko kreskowana. Drobno prążkowany jest również ogon. Dziób kani czarnej jest … żółty, jednak z czarną końcówką. Żółte są również nogi.

Pożywienie

Kania czarna, najchętniej odżywia się pokarmami pochodzenia zwierzęcego. Można tu wyróżnić ryby, gryzonie, niewielkie ptaki, gady, płazy oraz większe owady. Poszukując pożywienia na ziemi, nierzadko również wygrzebuje z ziemi dżdżownice. Nierzadko żywi się również padliną – na przykład śniętymi rybami. Widywana jest również w pobliżu rzeźni i zakładów przemysłowych – tam po prostu odżywia się odpadkami.

Lęgi

Kania czarna wyprowadza jeden lęg rocznie. W kwietniu lub maju składa 2-3 jaj, bardzo rzadko więcej. Wysiaduje je przez 30 dni. Co ważne – w wysiadywaniu nierzadko samice zastępuje samiec, by ona sama mogła poszukać sobie pożywienia. Po 30 dniach następuje wyklucie Małe w gnieździe pozostają przez 6 tygodni. Po upływie tego czasu, są już zdolne do latania. Często młode gromadzą się w miejscach, gdzie jest łatwo o pożywienie – widoczne jest to choćby w okolicach rzek – tam kolonie mogą być bardzo liczne.

Kania czarna to ptak, objęty w naszym kraju bardzo ścisłą ochroną gatunkową. Wokół gniazd wytyczane są strefy ochronne – okresowo obejmujące teren 500 m. od gniazda.