jer2

jer3

jer

Jer, znany również jako zięba jer, to niewielki ptak z rodziny łuszczaków.

Występowanie
Jest ptakiem, który występuje w znacznej części Wysp Brytyjskich, na Półwyspie Skandynawskim, a nawet na Kamczatce. Jer to ptak, który występuje powszechnie w lasach o charakterze tajgi. Z założenia jest wędrowny, choć zdarzają się osobniki które nie wędrują, pozostają na miejscu na zimę, Większość jerów jednak decyduje się na przeloty. Przed zimą przemieszczają się w południowe rejony Europy, docierając do Francji, Włoch i innych miejsc. Oczywiście w trakcie przelotów pojawiają się również w Polsce.

Swoje gniazda jer buduje na różnych gatunkach drzew, najczęściej jednak na drzewach iglastych. Jest to misterna konstrukcja, podobna trochę do gniazda zięby. Bardzo rzadko wykorzystuje do budowy gniazd gałęzie – cześciej buduje je z mchu, trawy, elementów roślin, a nawet puchu i gazet.

Wygląd
Ptak ma niewielkie wymiary – długość ciała do 17 cm, rozpiętość skrzydeł to około 28 cm. Upierzenie ptaka zmienia się nieco w zależności od pory roku, pewne cechy są jednak charakterystyczne. Jer ma spód ciała biały, górną część – szczególnie w szacie godowej – o niebieskawym odcieniu. Na podgardlu rude elementy. Skrzydła ciemne, posiadające 3 pręgi – dwie białe, jedna ciemniejsza.

Pożywienie
Jer odżywia się przede wszystkim pokarmami pochodzenia zwierzęcego. Zjada owady, niewielkie bezkręgowce. W okresie braku takiego pożywienia, decyduje się na pokarm pochodzenia roślinnego, zjadając przede wszystkim takie produkty jak nasiona i inne elementy roślin.

Lęgi
Jer wyprowadza tylko jeden lęg w roku, składając do 8 jaj. Jaja wysiadywane są przez samice przez około 12 dni. Po wykluciu się, młode pozostają w gnieździe jeszcze przez około 2 tygodnie.

Na terenie Polski, gatunek ten jest objęty ścisłą ochroną.