grubodziob3

grubodziob4

grubodziob2

Grubodziób zwyczajny, to gatunek niewielkiego ptaka z rodziny łuszczaków.

Występowanie
Grubodziób jest ptakiem, który zamieszkuje zarówno Europę jak i Azję, jednak nie we wszystkich rejonach tych kontynentów. Głównie z uwagi na dość niesprzyjające warunki pogodowe, nie występuje w północnych częściach Europy. Jest to ptak osiadły lub wędrowny – wiele zależy od warunków pogodowych i dostępności pokarmu. Osobniki z Azji koczują w Europie, wszystkie grubodzioby wędrowne, jesienną porą odlatują na południe.

Grubodziób, jest ptakiem, który również pojawia się w Polsce, nie można jednak mówić o jego powszechnym występowaniu. Grubodzioby w Polsce nie występują w górach. Poza nimi, w niektórych rejonach kraju występują nawet średnio licznie.

Grubodzioby występują przede wszystkim w dość rzadkich lasach, przede wszystkim mieszanych. Można je również spotkać w sadach, parkach i innych miejscach, które po części są stworzone przez człowieka. Nierzadko występują w okolicach zbiorników wodnych. Grubodzioba można spotkać nie tylko w lasach – dość licznie występuje w okresach przelotów. Jesienią i zimą mogą pojawiać się na terenach otwartych – wtedy skupiają się w grupy, które nierzadko osiągają liczbę ponad 100 osobników.

Wygląd
Grubodziób jest ptakiem o długości ciała około 18 cm i rozpiętości skrzydeł, wynoszącej około 32 cm. Charakterystyczną cechą tego ptaka, jest masywna budowa, a przede wszystkim gruby dziób. Samica i samiec są podobnej wielkości. Samiec jest upierzony podobnie do samicy, jednak jego kolorystyka jest bardziej wyraźna, a pióra bardziej błyszczące. Spód ciała tego ptaka jest upierzony w kolorze jasnobrązowym, górna część ciała jest ciemna. Skrzydła ciemniejsze, z wyróżniającą się jasną pręgą, doskonale widoczną w locie. Gruby dziób, którym się wyróżnia, to nie tylko ozdoba – dziób wewnątrz posiada szereg listewek i rowków dzięki którym pokarm jest łatwiej chwytany, a dochodzący do 7 – 10 kg ścisk dzioba, pozwala miażdżyć nawet twarde nasiona.

Pożywienie
Grubodziób żywi się przede wszystkim różnego rodzaju nasionami oraz pestkami, które z łatwością rozgniata. Zjada także inne elementy roślin, w tym pąki. Często sięga po pokarm pochodzenia zwierzęcego, zjadając larwy, owady, drobne pajęczaki.

Lęgi
Samica wyprowadza jedne lęg w roku, składając do 6 jaj. Wysiaduje je przez dwa tygodnie. Pisklęta pozostają w gnieździe przez kolejne 2 tygodnie, karmione są zarówno przez samca jak i przez samicę.

W Polsce grubodziób podlega ochronie gatunkowej.