gadozer1

gadozer2

gadozer3

Gadożer to gatunek dość dużego ptaka z rodziny jastrzębiowatych.

Występowanie
Występuje w Europie, zarówno środkowej i południowej, w Azji i w Afryce, głównie w północnych jej częściach. Co bardzo istotne – to ptak wędrowny – przeloty odbywają się wczesną wiosną i jesienią.

W Polsce gadożer, jest ptakiem niezwykle rzadko występującym. Jego występowanie odnotowywano praktycznie tylko na wschodzie naszego kraju, a liczebność tych ptaków, nie przekracza kilkunastu par. Lęgnie się przede wszystkim w polskich puszczach, największą ilość tych ptaków odnotowuje się jednak na Lubelszczyźnie.

Gadożery swoje gniazda zakładają na wysokich drzewach, w miarę możliwości w jak najwyższych miejscach. Każdy ptak buduje gniazdo, które jest wyjątków silnej konstrukcji – Gadożery wykorzystują gniazdo, nieraz przez kilka lat.

Wygląd
Gadożer, to ptak, o charakterystycznym wyglądzie. Nie ma praktycznie różnic w wyglądzie samca i samicy. Upierzenie ptaków jest u góry brązowo – brunatne, u dołu niemal białe, jednak wprawne oko wychwyci pióra układające się w brunatne pręgi. Nogi niebieskie, o odcieniu, który zmienia się wraz z wiekiem ptaka, dziób niebiesko – czarny. Ciemna szyja o sporej grubości.

Pożywienie
Gadożer zjada prawie wyłącznie płazy oraz gady. Poluje w znacznym oddaleniu od swojego gniazda – może to być nawet około 20 km. Ptak poluje, wypatrując swoje ofiary z góry – zjada wspomniane gady, ale zdarza mu się polować nawet na długie węże. Połyka je w całości, a niemożność strawienia ich natychmiast, powoduje, że przez jakoś czas odpoczywa, trawiąc zdobyty pokarm. Niekiedy wygląda to dość oryginalnie – nierzadko z dzioba gadożera, może wystawać końcówka węża, a jego druga część już jest trawiona w żołądku.

Lęgi
W ciągu roku tylko jeden lęg – samica skalda jajo z końcem kwietnia, często w maju. Bardzo rzadko składa 2 jaja, nigdy więcej. Jajo wysiaduje przez około 45 dni, dodać jednak należy, że pomaga jej w tym również samiec. Po wykluciu się, młode pozostają w gnieździe nawet przez 3 miesiące, w trakcie których to rodzice przynoszą im pokarm.

Gadożer w Polsce objęty jest dość intensywną ochroną gatunkową. W okolicach gniazd gadożerów, wytyczane są różnej wielkości strefy ochronne.