blotniak-stawowy2

blotniak-stawowy1

Błotniak stawowy to sporej wielkości ptak, z rodziny jastrzębiowatych.

Występowanie
Ten wędrowny ptak, występuje przede wszystkim w strefie umiarkowanej i w tropikalnej. Występuje przede wszystkim w południowej, zachodniej i wschodniej Europie, w rejonie Azji, oraz w niektórych częściach Afryki. Jak wspomniałem wcześniej – jest to ptak wędrowny – w trakcie swoich wędrówek, potrafi przemieścić się nawet o 5000 kilometrów.

Błotniak stawowy występuje także w naszym kraju Nie jest to występowanie bardzo liczne – najczęściej pojawia się na zachodzie i wschodzie kraju, zajmując takie rejony jak Dolina Ba ryczy. Jak wykazują badania – populacja tego ptaka jednak powoli rośnie.

Swoje gniazda zakłada nad akwenami wodnymi, różnego rodzaju rzekami, stawami. Swoje gniazda zakłada najczęściej w gęstych trzcinach. Niekiedy są to gniazda unoszące się na pływającej roślinności, znane są jednak przypadki zakładania gniazd w zbożu.

Wygląd
Błotniak stawowy jest ptakiem, którego długość ciała wynosi około 55 cm, niekiedy jest nieco mniejszy. Rozpiętość skrzydeł to 1,30 m. Ptaki ważą mniej niż kilogram.

Upierzenie samca i samicy, różni się od siebie. Samica jest ciemnobrązowa, samiec jest ptakiem, o brązowym grzbiecie, popielatych skrzydłach, na których można wyróżnić między innymi elementy czarne i jasno – szarym ogonie.

Pożywienie
Błotniak stawowy, odżywia się przede wszystkim pokarmami pochodzenia zwierzęcego. Zjada drobne ssaki, przede wszystkim gryzonie, zjada również ptaki i ryby. Jest ptakiem, który swoje ofiary atakuje z powietrza, wcześniej – dzięki przystawaniu w locie – je wypatrując. Atakuje, wbijając szpony w ofiarę – poluje na zwierzęta poruszające się w okręgu, który patroluje, jednak na swoje ofiary, nierzadko wybiera takie zwierzęta jak kaczki siedzące na jajkach.

Lęgi
Ptak wyprowadza jeden lęg w roku. Składa 3-6 jaj, które wysiaduje przez 36 dni. Jaja są wysiadywane tylko przez samicę. W czasie wysiadywania, samiec przynosi jej pokarm. Po wykluciu, ptaki pozostają w gnieździe jeszcze przez około 40 dni. W kolejnych dniach, mogą być jeszcze dokarmiane przez rodziców.

Ptak w Polsce, jest objęty całkowitą ochroną gatunkową.