bielik1

bielik2

bielik3

Bielik to ptak, który należy do rodziny jastrzębiowatych. Przez wiele osób, bardzo błędnie jest kojarzony z orłem. Nic bardziej mylnego. Bielik jest po prostu bielikiem.

Występowanie

Bielik występuje na znacznym obszarze kontynentu europejskiego. Pojawia się między innymi na północy, południu i zachodzie Europy, na wschodzie Azji i w Islandii. Wędrowne są głównie te populacje, które przebywają w rejonach uznawanych za zimne. W miejscach, w których temperatura nie osiąga bardzo niskich poziomów, bieliki są ptakami osiadłymi.

Bielik występuje oczywiście również w naszym kraju. Jest oceniany jako nieliczny ptak lęgowy. Jego liczebność nie przekracza 1000 par. Należy jednak dodać, że przyrównując liczebność w Polsce, do liczebności w Europie, bielik jest dość liczny. W całej Europie, występuje niewiele ponad dwukrotnonie więcej tych ptaków, niż w Polsce.

Bielik jest powszechnie oceniany jako orzeł. To błędne myślenie – kwalifikowany jest jako ptak z rodziny jastrzębiowatych.

Występuje w miejscach, które uznawane są za podmokłe, lub w miejscach, w których spotykane są akweny wodne. To ważne, głównie z powodu występowania ryb, którymi również bielik się odżywia.

Swoje gniazda bielik buduje przede wszystkim w koronach starych drzew, jednak to nie jest generalna zasada. Zdane są przypadki budowania gniazda na skałach, czy też w innych miejscach. Gniazdo bielika, charakteryzuje się dość dużą wagą – rozbudowywane może osiągać wagę nawet jednej tony, co niejednokrotnie prowadzi do załamywania się gałęzi, na których są lokowane.

Bielik który zbudował gniazdo, pilnuje swojego rewiru, który niekiedy jest znacznej wielkości. Co ciekawe – każdy bielik, który na swoim terenie spotka intruza, po prostu go przegania, przegania nawet dorosłe dzieci, które zbliżą się do swojego gniazda.

Wygląd

Ptak kwalifikowany jest jako ptak o znacznej wielkości. Długość jego ciała to około metr, rozpiętość skrzydeł sięga nawet 2,5 metra. Upierzenie samicy i samca nie różni się od siebie. Wierzch ciała ciemnobrunatny, dół również Charakterystyczne cechy, to ogon, który z biegiem czasu staje się nawet śnieżnobiały, potężne szpony i wygięty dziób.

Pożywienie

Pożywnie bielika, to przede wszystkim pokarm pochodzenia zwierzęcego. Bieliki żywią się różnego rodzaju rybami, które łowią, zniżając się nad powierzchnię wody i łapią je silnymi szponami. Niekiedy również w tym celu nurkują. Dieta bielika, to miedzy innymi również takie zwierzęta jak gryzonie, ptaki, ssaki – zjada miedzy innymi kaczki, perkozy czy też króliki.

Lęgi

Czas wysiadywania jaj to około 40 dni. Wysiadywane są przez oboje rodziców. Co ciekawe – bardzo często przezywa tylko jedno młode, czasami przeżywają 2. Przez 4 tygodnie ptakami zajmuje się przede wszystkim samica, młode pozostają w gnieździe dość długo, bo około 70 dni. Później zaczyna się stopniowa nauka latania, która trwa dodatkowy czas. Łącznie rodzice zajmują się małymi przez około 2-3 miesiące, a więc stosunkowo długo, jednak po tym czasie młode bieliki, osiągają pełną niezależność.

Ptak ten w Polsce podlega całkowitej ochronie gatunkowej.

Bardzo zbliżonym gatunkiem jest Bielik wschodni – ptak, który występuje przede wszystkim w Azji. Poza różnicą w występowaniu, bielik wschodni często buduje gniazda na ziemi. Pomimo minimalnej obecności w naszym kraju, ptak ten również objęty jest w naszym kraju pełną ochroną gatunkową.